13 september 2010

Skolmat

Skolmat
Energi är ett måste för att kroppen ska fungera som den ska. Därför är mat i skolan väldigt viktigt. I en undersökning så har man kommit fram till att Malmö lägger ner 900 kr mindre än rikssnittet som ligger på 5140 kronor per elev och år.  
I genomsnitt för landet är dagskostnaden för skolmaten 29 kronor per elev. Av de pengarna står livsmedel för ungefär 40 procent eller drygt 11 kronor och resten för transport & personal, enligt Skolmatens Vänner.
Citat av Annika Unt Widell (Skolmaten Vänner):
”Om den siffran är tillräcklig för att erbjuda bra mat är tveksamt.”

Vi i Trygghetspartiet Sverige (TPS) vill höja hela Malmös Skolmatspeng till 7000 kr per år vilket är i snitt 40 kr per maträtt.

För det är väll de unga vi ska satsa på?

Jesper Ehlers

16 kommentarer:

  1. Helt rätt! Jag blir inte så mätt här så mer mat! Hurra! /klappar. NI BÄST VINN VINN VINN! Ni vinner nog om man får rösta på skolan, ni är mycket bättre än de där kärnkraft partien...

    August Lundquist 6a

    SvaraRadera
  2. bra med bättre mat ni ska vinna

    fabian

    SvaraRadera
  3. Jag blir aldrig mätt på skolan bra jobbat ni måste vinna!!!!!!!!! :D:D:D:D:D:D


    (Trygghetspartiets Största fan) Alltså William Persson Love you Puss puss

    SvaraRadera
  4. Visst är det viktigt att skapa bättre matförhållanden till barnen men på vilket sätt tar ni inte upp. Att inventera mer pengar på maten i skolorna kanske behövs göras men är de på grund av dålig kvalité eller för lite mat. Jag tycker att man inte ska förhasta sig i att börja inventera mera pengar i något som kanske inte behövs, vi måste tänka ekonomiskt. Orsaken till att barn känner sig hungriga under skoltid behöver inte betyda på för lite mat utan att de helt enkel inte gillar maten eller vissa grejer där i. De slängs en hel del mat snarare 30 000 ton årligen och därmed en massa pengar. Jag anser istället att vi ska försöka hitta felet i varför så mycket mat slängs och kanske lösa det genom att ge barnen den mat de gillar. Sedan ska maten serveras utifrån barnets behov vissa äter ju mer än andra och det kan vara ett problem idag att maten serveras lika till alla. // ulrika från fokus partiet

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte var du får att de ska ha mer mat i skolan ifrån. Jesper har inte nämnt någon stans att de ska ha mer mat i skolan utan han säger att man borde lägga ner mer pengar på skolmaten.
    //Jacob

    SvaraRadera
  6. Ja men varför ? Varför ska vi lägga ner mer pengar på maten om de kanske inte behövs . De nämner han inte och de därför ställde jag de som en fråga , det var inget anklagande.

    SvaraRadera
  7. Det vi har märkt är hur obalanserad matförhållanden är mellan olika skolor i Malmö kommun. (och även i resten av Sverige).
    Om man tex. tar en titt på Bergaskolan så är mängden mat betydligt högre än maten på Sveaskolan. Detta p.g.a att många maträtter från Bergaskolan är färdiga fabriksfabrikat som endast värms upp. På Sveaskolan har man ekologisk mat vilket är dyrare att köpa in än fabrikatsmat, vilket resulterar i att mängden mat blir lägre.

    Jag vill att de extra pengarna ska skapa en balans mellan mycket och bra/ekologisk mat. Om du har något emot detta så måste du komma med ett jävligt bra motargument..

    Mvh
    Jesper

    SvaraRadera
  8. Jag håller med en bättre mat i skolan skulle vara väldigt bra! Detta kommer ju också att leda till att eleverna blir bättre i skolan och har lättare för att koncentrera sig. Eller hur?

    /Johanna

    SvaraRadera
  9. Ja vi behöver mer och bättre mat i skolan! Jag själv kan inte koncentrera mig under eftermiddagen pga att jag inte blir mätt.
    //Jacob

    SvaraRadera
  10. Helt rätt! Bättre mat i skolan skulle varit ett plus.

    SvaraRadera
  11. asså Tim, ditt jävla korvslaffs.

    men iaf, bra att du håller med. mat är viktigt för att kroppen ska fungera! ;)

    fortsätt följ våran blogg! :D
    /Henrietta Sundberg.

    SvaraRadera
  12. Det har jag redan, jag har innan nämnt att vi ska undersöka varför så mycket slängs och därmed en massa pengar. När vi har gjort det och kanske kommit framtill att de handlar om att maten fördelas olika bland barnen gör att de slängs och barn blir hungriga, som jag innan nämt. Om vi då fixar de så att barnen får mat efter deras egna behov kan vi dra in på massvis av pengar som kan användas till att förbättra kvalitet på maten. Alltså blir alla mäta, ingen mat släng och maten håller upp en viss kvalité. Men om du vill kasta ut pengar genom att köpa in för mycket mat som sedan kommer att slängas istället för att användas till bättre är ju en stor förlust.// ulrika

    SvaraRadera
  13. Det är upp till skolan att förbättra/förändra.

    Mvh
    Jesper - TPS

    SvaraRadera
  14. Jag tror inte att ni förstår vad Ulrika menar, vi i Fokuspartiet menar att varför ska mer pengar läggas på mat där ändå 30 000 ton slängs. När vi istället kan fokusera på vad det är för mat som eleverna vill ha och äta där ingen mat slängs och då tjänar man pengar på det som kan användas för annat!

    Amanda Haraldsson

    SvaraRadera
  15. Jag förstår inte riktigt vad du menar med att de skulle upp till skolan att förbättra. Skolan sköts utifrån riksdagen som allt annat. De är väl vi som ska ha hand om skolorna själva skolpolitik har fått sitt namn av en orsak.Du själv ville ju att vi skulle investera mer pengar i maten på skolorna och nu säger du att de är upp till de själva att förbättra/ förändra. Vad vill du ha fram ?

    MVH Ulrika

    SvaraRadera
  16. Såfort det serveras god mat i skolan, så finns det alltid begränsningar om hur mycket mat man får ta. Denna begränsning måste man få bort.

    Om vi höjer mat skolpengen så kan skolorna investera i en rimlig mängd mat som även är ekologisk.


    Det är upp till varje skola att ta reda på vilken mat eleverna gillar, då detta skilljer sig får skola till skola. Alltså jag håller med dig om att pengar är inte den enda lösningen på detta men det är en del av det.

    Ni säger att det redan slängs 30000 ton mat. Det kommer fortfarande att slängas en stor del mat även om vi inför ditt förslag om att man ska servera mat som gillas. För man kan ju inte tvinga elever att äta upp.

    Jag avslutar nu denna diskussion då vi står fast vid vad vi tycker och kommer icke förändra något.

    Mvh
    Jesper

    SvaraRadera